Italové jsou jedním z národů, kteří si umí jídlo opravdu vychutnat. Na jednotlivé chody si vždy vyhradí dostatek času a ujistí se, že budou mít na jídlo klid a budou si moci nerušeně vychutnat všechny jeho chutě. Snídani považují za základ každého dne. Proto najdete v každé restauraci či kavárně velký výběr tradičních italských snídaní. Italové začínají den jak sladkým, tak slaným jídlem. Jako nápoje si většinou dopřávají čaj, ovocný džus nebo jako milovníci kávy tu nejlepší zrnkovou kávu.
Pojďme se nyní podívat na několik typických italských snídaní.
Granita di mandorla
Jedná se o mražený dezert, který si ale Italové běžně vychutnávají i k snídani. Příprava je velmi jednoduchá. Použijete mandle či mandlovou pastu, podle toho, jakou chcete mít konečnou texturu. Ty poté smícháte s cukrem, vodou a dáte zmrazit. Jedná se o oblíbený dezert na Sicílii. Jako snídaně se servíruje s brioškou.
Tiroler gröstl
Tento pokrm je sice původem rakouský ale v sousední Itálii se stal velmi oblíbeným. A to k snídani nebo lehkému obědu. Jedná se o velmi jednoduché ale výživné jídlo. Ingrediencemi jsou smažené brambory, osmažená cibulka a pečená slanina. To vše se doplní sázeným vejcem, které se umístí na vršek pokrmu.
Brioche con gelato
Tato snídaně je oblíbená především v horkých letních dnech a často se podává i jako dezert. Brioška je tradiční sladké, máslové pečivo s velmi měkkou texturou. Tato brioška se rozkrojí a naplní se gelatem libovolné chuti, ovšem nejlépe chutná s gelatem vanilkovým či smetanovým. Může se ještě z vrchu posypat drcenými ořechy.
Rustico
Toto slané pečivo je velmi oblíbenou snídaní po celé Itálii. Jedná se dvě vrstvy listového těla, mezi které se klade různá náplň. Nejčastěji bešamel, rajčata, pravá italská mozzarella nebo třeba ricotta. Koupíte ho běžně téměř v jakékoliv pekárně v Itálii.